Allt fler väljer att plugga via nätet, vissa utan att de kanske tänker på det! Har du någon gång sökt upp en Gör Det Själv-video på nätet? Det är ett exempel på hur man kan studera på nätet. Till vardags tänker man kanske på mer organiserade former av studier, som exempelvis Komvux- och högskolekurser på distans. Detta är en utmärkt möjlighet för folk att organisera sina studier som det passar dem, och tillgängliggör utbildning för människor oberoende av bostadsort. Tack vare internet är du inte längre beroende av kursutbudet i landet du bor i, varför inte vidga dina vyer och blicka utomlands? Både privatpersoner och olika skolor erbjuder kurser och utbildningar inom en mängd olika områden. Du kanske har ett intresse du vill fördjupa dig inom, eller är nyfiken på någonting helt nytt? Faktum är att det kan framstå som övermäktigt att försöka hitta alla utbildningar som finns tillgängliga, men det är kanske att betrakta som ett lyxproblem.

Självständigt lärande på nätet

Nätet är fullt av passionerade människor som gärna delar med sig av sina kunskaper och knep till andra intresserade. Detta gör de via hemsidor, videor, steg för steg-guider och så vidare. Martin Scorsese har filmkurs online och blir därmed en del i denna växande Gör Det Själv-rörelse. Scorsese kommer erbjuda videokurser för en liten avgift, via hemsidan Masterclass.com som sedan innan erbjuder kurser inom olika ämnen med flera kända ansikten. Kursen kommer bland annat att bestå av ett stort antal videolektioner och en nedladdningsbar bok. Några lyckliga utvalda kommer dessutom få feedback av Scorsese själv! Genom möjligheterna med internet kan människor dela med sig av sina kunskaper. Det har aldrig varit enklare att utveckla sina intressen eller att lära sig någonting nytt. Det krävs lite disciplin för att faktiskt ta sig tiden men lyckas man bara göra det märker man snart hur lätt och roligt det kan vara att göra någonting nytt. Undervisningssättet är väldigt fritt, då ingen kontrollerar hur man sköter sig, vilket kan medföra både för- och nackdelar.

Vad är högskoleprovet?

För den som föredrar en klassisk högskolekurs, kan det istället vara läge att göra högskoleprovet. Provet används som en del i antagningen till högskola och universitet i Sverige, och gör att du konkurrerar i fler antagningsgrupper. Detta är särskilt gynnsamt för den som är osäker på om betygen från tidigare utbildningar räcker för att komma in på utbildningen man har sökt. Provet går två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren. Resultatet från provet är giltigt i 5 år, sedan måste det göras om. Provet innehåller både språkliga och matematiska delar, och vissa känner sig avskräckta då de är obekväma med någon av delarna. Det är dock aldrig en nackdel att ha gjort provet! Bara genom att ha gjort provet har man en fördel mot personer som inte har gjort det, då antagningen till högskola och universitet görs både baserat på betyg och resultat från högskoleprov.