Har du hört ordet affiliate och alltid undrat vad det egentligen innebär? Detta är en affärsmetod som växer alltmer. Det finns flera olika slags affiliateprogram som är upplagda på snarlika sätt. Inom branschen brukar det kallas för att man antingen är affiliate eller att man är en affiliategivare. Kort sagt handlar det om hur man tjänar pengar på annonsering genom att ta hjälp av varandra och tjäna på den andras agerande. Man kan vara flera stycken i ett affiliateprogram eller så få som två. Det kan vara smart att börja i liten skala.

Samarbete lönar sig

Att vara med i ett affliateprogram är som att vara del i ett nätverk. Ett vanligt sätt att börja jobba som affiliate är om man redan har en hemsida eller blogg som är välbesökt. Då kan man inleda ett samarbete med något företag som vill göra reklam som du kan ha i form av banners på din sida. Annonserna genererar pengar både för annonsägaren och för dig som affiliate eftersom ni får lite utdelning för varje unik sidvisning. Att vara med i ett affliateprogram handlar i stor mån om att styra nättrafiken genom marknadsföring, något som blir allt vanligare och vanligare idag. Det finns bland annat affiliateprogram för översättning och en mängd andra program. Om du är affiliate för ett företag som till exempel säljer kläder kommer du få pengar om du har lyckats styra potentiella köpare till produkten. Du får ännu mer avkastning om de faktiskt har genomfört ett köp.

1200px-barbar_dator_av_market_asusEtt nytt affärssystem

Affiliateprogram är nästan helt nätbaserade och kan därmed skötas var du än är i världen. Det är ett sätt att tjäna pengar genom annonsvisningar och genomförda köp, medlemsregistreringar eller genomförda klick. Man kan både vara affiliate eller affiliategivare och man kan vara med i flera nätverk samtidigt. Om du är affiliate så handlar den huvudsakliga uppgiften om att styra nättrafiken rätt, så att din affiliategivare kan sälja sin vara eller tjänst. Kläder är en vanlig produkt när det handlar om affiliateaffärer men även andra saker går att marknadsföra genom dessa program. Det går att utvecklas fort inom affiliate eftersom man kan spåra sin trafik och exempelvis se vilka sökord som fungerar bäst. Det kan vara klokt att prova i liten skala om man inte riktigt har förstått hur det går till, affiliateprogram är trots allt en relativt ny företeelse som fortfarande utvecklas. Troligtvis kommer vi se mycket mer av detta i framtiden.