Ibland kan man snabbt behöva en mindre eller större summa pengar. Kanske har tvättmaskinen gått sönder och man måste skaffa en ny, eller också behöver man komma bort på en semester men så räcker inte den buffert man har till. Oavsett vad man behöver pengarna till så är det idag enklare än någonsin att få ett lån. På nätet finns det flera olika lånegivare man kan välja mellan, och ofta har man pengarna på kontot väldigt snabbt. Innan man bestämmer varifrån man vill ta ett lån finns det flera saker som är viktiga att tänka på. I den här texten ska vi gå igenom de allra viktigaste så att det blir lättare att avgöra vilken typ av lån som passar en allra bäst. Först och främst ska man naturligtvis ha i åtanke att den summa pengar man lånar också ska betalas tillbaka, att låna pengar är alltså inte en lösning man kan ta till varje gång det tryter i kassan.

Vilken bank ska man ansöka om lån hos?

Det första steget när man ska lyfta ett lån är att fundera på vilken bank som erbjuder de bästa villkoren. Är det exempelvis ett bolån man behöver kan man vända sig till sin vanliga bank för att be om ett erbjudande. Speciellt om man ska lyfta stora lån är det klokt att läsa på Finansinspektionens hemsida där man får tydlig information kring hur sådant fungerar. Oavsett summan på lånet är det viktigt att välja en bank som är pålitlig. Den bank man väljer ska stå under Finansinspektionens tillsyn och ha fått goda omdömen från sina kunder. När man vänder sig till de större bankerna behöver man ofta ha någon form av säkerhet, kanske en borgenär eller ett visst sparkapital. Har man inte det behöver man istället vända sig till banker som låter en lyfta så kallade blancolån. De har ofta något högre räntor, men när man ansöker om ett sådant lån behöver man inte ha någon säkerhet, och man behöver heller inte uppge vad pengarna ska användas till. De finansinstitut som erbjuder blancolån har olika typer av räntor så det lönar sig att noga jämföra dem mot varandra.

Hur höga är räntorna?

Något man inte får glömma bort när man ska lyfta ett lån är att det i slutändan är räntornas storlek som avgör hur stort belopp man måste betala tillbaka. Det finns i princip inga lån man inte alls betalar räntor på. Man betalar alltså tillbaka mer pengar än vad man lånat. Lyfter man ett bolån brukar räntorna ligga på allt mellan 1 – 3 %. Det som är viktigt att veta är att man alltid ska försöka förhandla sin ränta vid ett sådant lån. Det tar tid att själv kolla upp vad olika banker har för räntor och därför rekommenderas det att man använder sig av en tjänst som gör det åt en. på www.sambla.se går det att låna pengar och att hitta de bästa villkoren. När man använder sådana tjänster blir det genast mindre omständligt att hitta rätt lån. Innan man lämnar in sin ansökan är det bra att göra en beräknad månadskostnad och se om den inkomst man har räcker till för det.