Att kunna leva på att blogga är något som många drömmer om idag, vilket inte är konstigt – vem skulle inte vilja förtjäna sitt uppehälle genom att skriva om sina intressen? Men för att komma så långt att du faktiskt inte behöver ha något annat jobb utöver din blogg krävs många års hårt arbete. De allra flesta som idag lever helt på sina bloggar har bloggat professionellt under många års tid, men har bara tjänat tillräckligt mycket pengar för att kunna sluta eventuella andra jobb under ett fåtal av de åren. Med allt det sagt är det ändå fullt möjligt att tjäna pengar på att blogga, även om du alltså till en början bör ha en extra inkomst – inkomsten från bloggen får snarare ses om en bonus.

Det kanske mest självklara sättet att tjäna pengar på din blogg är att sälja annonsplatser på bloggen. Det vanligaste, och enklaste, är att ta ett fast pris per visning av annonsen. Ett bra riktmärke är mellan 2 och 3 öre per visning, men priset kan variera beroende på hur stor annonsen är och var den är placerad på bloggen. En annan faktor som kan påverka vilket pris du kan ta för annonsvisningarna är vilket ämne du skriver om. Om du skriver om ett mycket nischat ämne kan du sannolikt ta betydligt mer betalt, eftersom annonsörerna kan vara säkra på att deras annonser visas för en mycket specifik målgrupp (som man får anta att de är intresserade av). Skriver du däremot om ett ämne med stort allmänintresse blir målgruppen bredare, vilket gör att annonsörerna får fler visningar men för en mer ospecifik målgrupp.

En bra början om du inte riktigt vet hur du ska få tag på annonsörer, eller om du precis har börjat skriva på din blogg, är att använda dig av någon av de bloggportaler som automatiskt placerar annonser på din blogg. I vissa fall får du betalt per klick på annonserna, i andra fall per sidvisning. Det senare är naturligtvis att föredra om du kan välja. Det går inte att tjäna storkovan med denna metod, om du inte har väldigt många läsare, men det kan vara en bra början för att i alla fall få någon inkomst från din blogg. Om du verkligen vill satsa helhjärtat på din blogg, och försöka bygga upp det där stora läsarantalet, kommer du sannolikt att behöva investera en stor del av dina privata besparingar för att kunna leva och för att göra saker som du kan skriva om i bloggen – ingen vill ju läsa en modeblogg utan några nya kläder, eller en reseblogg utan resor. Det kan då vara bra att veta att du kan ansöka om och jämföra lån på https://www.freedomfinance.se/.

En annan vanlig metod för bloggare att tjäna pengar, och företag att annonsera via bloggar, är så kallade ”sponsrade inlägg”. Det handlar helt enkelt om inlägg på bloggen där ett företag har betalat för att information om deras produkt, och vanligtvis en länk till deras hemsida, ska förekomma i inlägget. I många fall tar dessa inlägg formen av en recension av produkten, gjord av bloggaren. Du måste dock se upp som bloggare när du tar dig an liknande avtal. För att det ska vara lagligt att använda sig av denna typ av marknadsföring måste det vara tydligt att det handlar om just reklam, och du bör därför tydligt märka inlägget som sådant, till exempel genom att skriva ”Inlägget sponsras av…” eller liknande. Hur mycket du kan ta betalt för denna typ av marknadsföring på din blogg beror på hur många läsare du har och hur högt din blogg rankas i sökresultat på Google.